CRÒNICA: ESCAPADA ALS MERCATS DE "MÓN EMPORDÀ"

El dissabte 13 d'agost, ens vam arribar fins a Corçà (Baix Empordà) per conèixer de prop els Mercats de productes ecològics i de proximitat que organitza l'associació "Món Empordà", presidida per la Lola Puig, naturòpata i cuinera de l'excel·lent restaurant El Fort d'Ullastret. Quan vam saber que era ella qui capitanejava aquest projecte, vam endevinar que valdria la pena el viatge, perquè teníem notícia de la seva tasca al capdavant del moviment "SlowFood" a les comarques de Girona. Hem pensat que us agradaria que us en donèssim notícia a tots els amics de L'Iris. Tal vegada, alguns us animeu a visitar-los, perque l'esperit que anima l'associació coincideix plenament amb els nostres valors relacionats amb la salut, el respecte i la sensibilitat amb l'entorn, el paisatge, la cultura ecològica i, també, perque hi està implicat, el desenvolupar una tasca econòmica ètica i creativa. Tant de bo ens seguiu ajudant a ser, desde L'IRIS, un motor d'aquesta manera d'entrendre la nostra feina.


Vam arribar d'hora a Corçà. El poble és realment preciós, amb un nucli antic medieval, però lluny de la imatge d'altres que han convertit el seu llegat en una mena de decorat que sembla de cartró-pedra, pensat només per a rebre turistes i oblidant el desenvolupament d'una economia sostenible vinculada a la terra.
Hi arribem pel carrer Sant Jordi, que ens rep amb balcons fresquívols i testos de flors penjades. Regalats d'ombra, tombem pel carrer del Torrent, i se'ns hi apareixen les parades del mercat en un esclat de colors: vermell  de la sindria i dels tomàquets de diverses espècies autòctones recuperades, el groc, rosat y taronja de préssecs, pomes, melons... Més enllà, les parades d'horta, que aquests dies està pròdiga i generosa. Res hi és fora de lloc. Res fora mesura. No es tracta d'un mercat de grans dimensions, però tot hi té coherència. Provem els formatges. M'agrada molt el curat d'ovella de Siurana. En comprem i xarrem una bona estona sobre alguns dels formatges d'Osona (ben aviat podreu llegir al blog l'entrevista-reportatge de la llarga conversa que vam tenir amb en Lluís del Mas Garet). Just al mig de les parades ens criden l'atenció els primers bolets. És la parada d'en Josep Matavacas, que és un "infiltrat" a l'Empordà i que ha vingut, precisament, de St. Hipòlit. Coneixíen a la mare i estem una bona estona parlant. Ja em balla pel cap si podríem fer alguna cosa a la botiga per oferir-vos els tresors que sap trobar al sotabosc:  Avui hi ha siurenys magnífics (els he fet tallats gruixuts y a la planxa), ous de reig a un preu raonable (tenint en compte que són escassos i els quilometres que cal fer per posar-los a la taula). També li compro una tòfona d'estiu -més assequibles que les altres- que guardaré en oli per aromatitzar-lo, i ell m'en regala una altra i encara un altre grapat de siurenys.
Parlant amb uns i altres se'ns fa tard, si volem fer-nos passar la calorada, i ser a Vic a mitja tarda. Ja havíem previst que si la canícula era excessiva, ens podríem arribar a fer un bany a La Creu de L'Escala. Però no ho digueu a ningú, que aquest és un racó privilegiat i tranquil, només per a amics de les roques i alenades de sal i iode...


Hem penjat l'enllaç on podeu trobar informació sobre dates de pròxims mercats i la localitat (mercats itinerants pels pobles de l'entorn: Rupià, Verges, Ullestret...).
IDEARI DE MÓN EMPORDÀ:
(Extracte de la seva web, que podeu trobar als enllaços del nostra blog)

No volem
No volem consumir químics, no volem transgènics, no volem respirar toxines, no volem menjar que no atengui la salud, no volem alimentar negocis que contaminen la terra (i maltracten els productors i comercials locals, aquí i al tercer món, afegiría jo)

Volem (alguns dels seus objectius)
- recuperar el valor del temps. Ser coherents amb la filosofia de Slow Food.- potenciar el producte local de qualitat fet respectant la natura i el medi ambient.
- potenciar les petites iniciatives"sanes" de gent diversa que viuen en el nostre entorn.
- recuperar els nostres productes tradicionals fets sense químics, sans i bons.

- canviar l'actitud general de la gent per actituds de respecte i sensibilitat amb la natura i tots els essers que hi vivim.
- prioritzar els productes de casa abans que els que ens venen de lluny.


                                    Josep Pàmies de visita al Mercat: en la línea de la Dolça Revolució.

Dietètica Iris.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA NOVA BOTIGA / el nou concepte

DIETÈTICA IRIS #irisdiumenge

REFLEXOLOGIA, MASSATGES TERAPÈUTICS O TRACAMENTS FACIALS I CORPORALS