Recepta: Crema de carbassa amb civada.


A finals de juny, La Vanguardia va publicar una entrevista al Dr. Miquel Pros, en que es feia referència a les excel·lents propietats dietètiques de la civada: anti-colesterol, font de vitalitat i estimulador de l’energia sexual, regulador del pes, protecció de la salut intestinal, nutrient pel teixit connectiu (sílice) o reparador de la son...

“La civada és l’aliment quasi òptim per a la salut”

Però la civada no és un producte que sovintegi, per a la majoria de nosaltres, en els hàbits alimentaris habituals, més enllà dels flocs que podem prendre en l’esmorzar.
És per això que avui, volem facilitar-vos-en una recepta senzilla. Molt apropiada per el temps estival perquè les sopes i les cremes ens ajuden a mantenir-nos hidratats. Alhora és indicada per controlar el pes (la civada és un regulador metabòlic) i està absent de grasses i excessos calòrics. Finalment, hem escollit la carbassa per a la crema (o la pastanaga, en la variant de la recepta que us oferim al final) perquè sumarà components dietètics que reforçaran les propietats de la civada.

La carbassa ens aporta fibra que afavoreix el trànsit intestinal, alhora que actua com a saciant (molt adient per a les dietes d’estiu). Molt baixa en grasses i sodi (apte per a la hipertensió). Excel·lent aportació vitamínica ( C, carotens vitamina A, betacarotens provitamina A).



Ingedients*:

1Kg de carbassa.
50gr. de flocs de civada ecològica.
1 ceba grossa.
1 porro.
Caldo vegetal ecològic (si no en teniu, hi ha moltes opcions, ja sigui en brick, pastilla o en pols. Tots ells procedents de cultiu eco.)
1 cullerada petita de curri (també preparats eco. de coriandre, comí, clau, mostassa, gingebre, cayena...)
Pessic d’anet.
Si no us agrada el curri i/o l’anet, podeu substituir-los per safrà. 

*(A la botiga podeu encarregar les cistelles de verdura ecològica d’en Gerard. També en trobareu al Mercat de la plaça o a la botiga Arrels).

Pelarem i tallarem la carbassa (no cal fixar-s'hi gaire perquè al final la triturarem) i li traurem les pipes. A la mateixa olla o cassola on la farem coure, la saltejarem lleugerament, conjuntament amb el porro i la ceba, tot tallat a daus, fins que trenquin el color (això en ajudarà a reforçar el gust). Opcionalment, els més gourmets poden afegir-hi un dit de vi blanc i deixar que les verdures se’l beguin (les verdures, no nosaltres...)

La deixarem coure tapada amb el caldo de verdures durant 15 o 20 minuts, fins que la carbassa estigui ben tova (si el caldo és molt fort de gust, podeu fer-ho amb meitat i meitat de caldo i aigua mineral).

Paral·lelament, torrem els flocs de civada en una paella amplia i sense oli. No és un procediment llarg, els veureu a punt pel color que ha de ser lleugerament torrat (no els cremem perquè perdríem propietats). I els reservem.

Per acabar, triturem la crema amb el curri, un pessic de sal i un altre d’anet i la servim amb els flocs torrats al damunt.

Nota 1: Us aconsellem coure amb caldo escàs. Si finalment en falta o busquem una consistència més lleugera en podem afegir, fins i tot, al final.

Nota 2: Podeu substituir la carbassa per un manat de pastanagues (guardant proporció de pes similar). La pastanaga també és diürètica i aporta fibra (laxant suau), combat l’hipertensió, aporta vitamina A, C, E i betacarotens (transformació en vitamines del grup B). És antioxidant i molt eficient com a protector de la pell, alhora que un bronzejador natural.  

Dietètica Iris.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA NOVA BOTIGA / el nou concepte

DIETÈTICA IRIS #irisdiumenge

REFLEXOLOGIA, MASSATGES TERAPÈUTICS O TRACAMENTS FACIALS I CORPORALS